Sinds maart 2017 gebruiken de 75 medewerkers van de Omgevingsdienst Achterhoek (ODA) het Leerportaal van mijnopleidingen.nl. Hiermee motiveert de organisatie haar medewerkers om hun digitale vaardigheden continu te blijven ontwikkelen. We vroegen een van die medewerkers, Maurice Tanke, toezichthouder en handhaver bij de ODA, naar zijn ervaringen.

Kennisverschil verkleinen

Een reden waarom de ODA met het Leerportaal aan de slag wilde, was het grote kennisverschil van Microsoft Office tussen medewerkers. Maurice: “Een goed voorbeeld is de manier om documenten in Word op te maken. Dat vonden sommige collega’s lastig om voor elkaar te krijgen. Ze knipten dan stukken tekst uit oudere documenten. Maar dat leidde regelmatig tot fouten, bijvoorbeeld oude data of verkeerde persoonsgegevens die bleven staan. Of tot een rommelige opmaak van allerlei stijlen door elkaar. Dat paste niet bij de professionele uitstraling die we willen hebben.”

Einde aan frustraties

Het was ook een nadrukkelijke wens van de medewerkers zelf om meer hulp te krijgen bij programma’s als Word, Excel, Outlook en PowerPoint. Maurice: “Het levert uiteraard veel frustraties op als je onnodig veel tijd kwijt bent met uitzoeken hoe bepaalde zaken werken. Terwijl als je er kennis van hebt, het vaak heel eenvoudig is. Je kunt je dan meer richten op de inhoud van je werk. Zorgen voor een juiste opmaak of invoegen van beelden en tabellen gaat dan vanzelf. Dat maakt je werk efficiënter, gemakkelijker en leuker.”

Voor beginners en gevorderden

Medewerkers van de ODA doen eerst een kennismeting. Aan de hand daarvan schrijven ze zich in voor e-opleidingen op het niveau van beginner of gevorderde. Het aanbod bestaat niet alleen uit kennismetingen en e-opleidingen voor MS Office programma’s en Windows. Er zijn ook e-opleidingen en kennismetingen voor Digiveiligheid. Die helpen erg bij de bewustwording van de online gevaren waaraan iedereen kan worden blootgesteld.

Bijleren is altijd nuttig

Zelf is Maurice een ervaren computergebruiker. Hij haalde dan ook een goede score bij de kennismetingen. Toch heeft hij de e-opleiding over digitale veiligheid gevolgd, want iedere tip op dat vlak is welkom. En hij deed de e-opleiding Excel voor gevorderden. Maurice: “Ik merkte dat ik alleen die functies gebruikte die ik al kende. Van mijn voornemen me wat verder in andere mogelijkheden te verdiepen kwam nooit zoveel. Dankzij de e-opleiding in het Leerportaal heb ik toch weer wat handige nieuwigheden geleerd. Bijvoorbeeld een manier om actuele wijzigingen in een draaitabel weer te geven.”

Je durft meer

Om zich heen ziet Maurice dat vooral de basiskennis van Word, Excel en Outlook omhoog is gegaan. Maurice: “Er zijn nu meer collega’s die Excel gebruiken. Gewoon omdat ze nu weten hoe het werkt en wat ze ermee kunnen. Ook hoor ik van collega’s dat het ze beter lukt overzicht in Outlook te bewaren. Verder is het zo dat als je eenmaal voldoende basiskennis hebt van een programma, je ook eerder nieuwe tips en trucs uitprobeert. Je durft meer, omdat je dankzij je basiskennis meer zelfvertrouwen hebt en minder bang bent iets verkeerds te doen.”

Leren wanneer ik wil

Maurice vindt een groot voordeel van het Leerportaal dat hij ermee kan leren waar en wanneer hij wil. “Ik kan inloggen op het werk of thuis. Op een pc, laptop of tablet. Dat is ideaal. Heb ik bijvoorbeeld tussen twee afspraken door een halfuurtje tijd? Dan log ik in en start ik een online e-opleiding of kennismeting. Is mijn tijd op? Dan log ik uit. De volgende keer dat ik weer inlog, kan ik gewoon verder waar ik was gebleven. Dat geeft veel vrijheid.”

Overzichtelijk en leerzaam

Daarnaast is het Leerportaal erg overzichtelijk opgebouwd. Maurice: “Informatie over kennismetingen, e-opleidingen, tips en trucs is direct zichtbaar en toegankelijk via aparte tegels in het persoonlijke Leerportaal. Je ziet na het inloggen bijvoorbeeld gelijk het percentage dat je van een e-opleiding hebt voltooid. Ook de e-opleidingen zelf zien er goed uit. En ze zijn duidelijk en leerzaam.”


Over ODA

De Omgevingsdienst Achterhoek voert sinds 1 april 2013 de wettelijke milieutaken uit voor tien gemeenten en de provincie Gelderland in de regio Achterhoek. Het gaat hierbij om vergunningverlening, toezicht en handhaving van de milieuwetgeving.