Je loopt even naar de koffiemachine. Vergrendel je je computer? Je krijgt een e-mail met het dreigement dat je bankpas wordt geblokkeerd. Klik je op de link in die e-mail? Je vindt een usb-stick in je brievenbus en bent nieuwsgierig naar de inhoud. Stop je die usb-stick zomaar in je pc?

De hele dag online

Tegenwoordig zijn we de hele dag online. Via pc’s, laptops, tablets en smartphones op ons werk en thuis. Dat biedt tal van voordelen. Zoals werken, winkelen en contacten onderhouden waar en wanneer we zelf willen. Maar er zijn ook gevaren. Want hackers en cybercriminelen maken jacht op jouw privégegevens. En op de gegevens van de organisatie waar je werkt.

Wapen je tegen hackers, virussen en cybercriminelen

Bijna dagelijks lezen we in het nieuws dat hackers klantgegevens hebben gestolen. Of dat computers onbruikbaar zijn omdat virussen de bestanden erop hebben versleuteld. En je kent vast wel iemand die geld is verloren doordat criminelen op slinkse wijze zijn inlogcodes van zijn bankrekening hebben buitgemaakt.

Veiligheid is niet een zaak van ICT alleen

De ICT-afdeling besteedt veel tijd aan de bescherming van pc’s en gegevens op je werk. En thuis heb je vast een virusscanner op je pc staan. Maar uiteindelijk lost dat slechts een deel van het probleem op. Eén collega die ‘ww123’ als wachtwoord kiest en belangrijke bedrijfsgegevens zijn eigenlijk voor de hele wereld te bekijken. Eén collega die toch op een link in een onbetrouwbaar mailtje klikt en het hele netwerk kan door een virus besmet worden.

Bewustwording is het halve werk

Uiteraard wil je niet die collega zijn die voor een datalek zorgt. En ook thuis wil je veilig online bankieren, e-mails lezen en filmpjes bekijken. Maar hoe? Als de achterdeur van je huis openstaat, kun je dat zelf gemakkelijk zien en verhelpen. Digitale gevaren zijn minder goed zichtbaar. Het helpt echter al veel als je in ieder geval bewust bent van de gevaren die er zijn.

Een e-opleiding veilig online werken

Met de e-opleiding Data Informatie Eindgebruikers Veiligheidstraining van mijnopleidingen.nl leer je verantwoordelijk omgaan met je laptop, tablet en smartphone. Op je werk en privé. De opleiding is speciaal ontwikkeld om je bewust te maken van die gevaren die er zijn. Je leert ook om die gevaren gemakkelijker te herkennen. En je leert door voorbeelden uit de praktijk de risico’s die je loopt te verkleinen.

Wat leer je tijdens de e-opleiding veilig online werken

Enkele voorbeelden van zaken die je leert met de e-opleiding zijn:

  • Fraudeleuze e-mails en websites beter herkennen
  • Wachtwoorden kiezen die je kunt onthouden en veilig zijn
  • Bewust omgaan met je privacy op social media als Facebook, Twitter en LinkedIn
  • Waarvoor je gratis Wifi-netwerken wel kunt gebruiken en waarvoor beter niet
  • Acties die je moet ondernemen als het toch mis gaat.

Daarnaast kun je ook eerst een kennismeting over digiveiligheid uitvoeren. Daarmee krijg je een goed beeld van jouw kennis over veilig online werken.